Heb ik hard of zacht water?

Heb ik hard of zacht water?

Of je hard of zacht water hebt, hangt af van waar je woont. Soms is hard water simpel te herkennen aan kalkvlekken in de badkamer. Ook kun je waterhardheid meten en aflezen op onze landkaart van Nederland.

Er zijn meerdere manieren om erachter te komen of je hard of zacht water hebt. We helpen je op weg.

Manier #1: Goed kijken

Of je hard of zacht water hebt, dat kun je vaak simpel ontdekken door goed te kijken. Kalk in stromend water mag dan wel onzichtbaar zijn, maar de achtergebleven kalkresten zie je goed.

Waarop je kunt letten:

  1. Zijn glazen die je onder de kraan afwast doffer dan glazen uit de vaatwasser? Dan kan dit komen door kalk water. Een vaatwasser gebruikt namelijk onthardingszout (en de kraan niet), dus zie je goed het verschil tussen hard en zacht water.
  2. Blijven er vaak kalkresten achter onder de douche? Dan is het water vrij hard.
  3. Is het verwarmingselement van de waterkoker snel (binnen drie keer koken na een schoonmaakbeurt) voorzien van witte schilfers? Dan is dit een teken van hard water.

Als je meerdere vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, heb je dus waarschijnlijk hard water.

Manier #2: Meten is weten

De hoeveelheid kalk is simpel te meten met behulp van een teststrip. De strip dompel je kort onder in een glas versgetapt water. De teststrip verkleurt en laat je zien of het water hard of zacht is.

Manier #3: Bekijk de waterhardheid per regio

De ene regio heeft harder water dan de andere regio. Dit komt omdat drinkwater afkomstig is van grondwater, en grondwater is afkomstig van regenwater. Hoe meer kalk er in een bepaald gebied in de grond zit, hoe meer er terechtkomt in het drinkwater.
waterhardheid per regio

Of je hard of zacht water hebt, hangt dus af van de regio. Op het kaartje hierboven kun je goed zien welke regio’s hard water hebben en in welke regio’s er zacht water uit de kraan stroomt.

Hard of zacht water? Met een waterontharder weet je het zeker

Wij zijn Omega, leverancier van waterontharders. Wij vinden dat iedereen 100% zacht water verdient en vertellen je graag meer over onze waterontharders.

Hard water… en nu?

Hard water is niet schadelijk, wel vervelend. Het zorgt voor onnodig extra schoonmaakwerk, laat apparaten meer stroom gebruiken én zorgt ervoor dat die apparaten sneller slijten.

Gelukkig is hard water anno nu niet nodig. Met een éénmalige aanschaf van een waterontharder stroomt er zacht water uit alle kranen. En met de vijftien jaar garantie die wij bieden op onze waterontharder, weet je dat je voor een hele lange tijd goed zit.

Waterontharders bekijken

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie