Waarom blijft er een zichtbaar wit laagje achter in glazen?

Waarom blijft er een zichtbaar wit laagje achter in glazen?

Water is doorzichtig. En toch kan het gebeuren dat er een wittig laagje ontstaat als een glas water een tijdje op het aanrecht staat.

Het witte laagje is kalkaanslag. Maar hoe komt dat? We leggen het uit.

Kraanwater in Nederland bevat, zoals de naam al aangeeft, voornamelijk water. Maar in dat water tref je ook andere stoffen aan, zoals mineralen. Calcium is een voorbeeld van zo’n mineraal.

Hoeveel kalk er in water zit, verschilt per regio. In de ene regio heb je meer kalk in het water dan de andere. We spreken dan over gebieden met ‘hard water’, zichtbaar als donkerblauwe en paarse regio’s op de kaart hieronder.

 

In de lichtblauwe regio’s bevat het kraanwater minder kalk. We hebben het dan over ‘zacht water’.

 

Nadeel van kalk in water

De maximaal toegestane hoeveelheid kalk is wettelijk geregeld. Hierdoor kunnen we met een gerust hart stellen dat het Nederlandse drinkwater van de allerhoogste kwaliteit is.

Het grootste nadeel van het laagje kalk is datgene wat je ziet wat overblijft: kalkaanslag. Omdat kalk niet gemakkelijk afspoelt, ogen jouw glazen doffer en blijft er aanslag achter op kranen en in de douche.

Een waterontharder biedt in zo’n geval uitkomst: een waterontharder haalt de laatste restjes kalk uit het water, en voorkomt zo veel schoonmaakwerk op plekken waar het water geregeld stroomt.

 

Zo werken onze waterontharders

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie