Welke soorten waterontharder zijn er?

Welke soorten waterontharder zijn er?

Een vraag die we regelmatig horen, is welke soorten waterontharder er zijn. We zetten de verschillende soorten waterontharders op een rij en vertellen per soort wat de voordelen en de nadelen zijn.

 

Waterontharder #1 – De waterontharder op de waterleiding

Je hebt hem misschien al wel gezien in tv-reclame: de waterontharder op de leiding. Een klein apparaatje, wat je voor weinig geld koopt en simpel op de waterleiding plaatst.

Het idee is dat de waterontharder met een magneet zorgt dat de kalkdeeltjes uit het water worden ‘getrokken’.

Het nadeel aan deze waterontharder is dat de magneetwerking in de praktijk nog nooit is bewezen. En ook al zouden kalkdeeltjes reageren op een magneet: ze worden niet afgevoerd, dus je blijft kalk in het water houden. 

  • Voordeel: Goedkoop
  • Nadeel: Het werkt niet

 

Waterontharder #2 – Een waterontharder met zout

De allereerste soort waterontharders gebruikten natrium (zout) om kalk uit het water te halen.

Op zich een logische keuze, want we weten dat kalkdeeltjes zich gaan hechten aan zoutkorrels. Filter die korrels en je hebt zacht water.

Maar de smaak van zout water? Die wordt door de meeste mensen niet als heel erg fijn ervaren. Logisch dus, dat deze soort waterontharders ook bijna nooit meer worden verkocht.

  • Voordeel: Het werkt.
  • Nadeel: De smaak

 

Waterontharder #3 – Een waterontharder met een filter

Het filter in dit soort waterontharders werkt eigenlijk net als een zeef. Het water wordt door het filter geduwd, waar de kalkdeeltjes in achterblijven. Uit het filter stoomt zacht water, waar maar een heel klein beetje kalk in is achtergebleven.

Na een tijdje raakt het koolfilter vol, en moet het filter worden vervangen door een nieuwe. Dit kost een paar keer per jaar geld (denk aan ongeveer dertig euro per keer) en is dus niet heel vriendelijk voor het milieu.

 

Waterontharder #4 – Een waterontharder met een ionenwisselaar

Moderne soorten waterontharders pakken het slim aan. Het water wordt – door de waterdruk – door een ionenwissellaar geleid.

Dit klinkt heel erg scheikundig, maar is eigenlijk heel simpel.

De ionenwisselaar is een reservoir gevuld met bolletjes van kunsthars. De kalk kleeft aan de bolletjes en wordt zo uit het water gefilterd.

Eén keer in de zoveel tijd wordt de ionenwisselaar schoongemaakt en spoelt het kalkwater via de afvoerleiding richting het riool. Bij sommige waterontharders moet dit schoonmaken met de hand, maar bij de Omega waterontharder gaat dit volledig computergestuurd. Dit voordeel maakt de waterontharder van Omega uniek in zijn soort.

  • Nadeel: De prijs ligt hoger
  • Voordeel: Werkt het beste

 

Waterontharders bekijken

Waterontharder vergelijk

Ervaringen waterontharder

 

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie