Werkt een waterontharder? Sommigen wel

Werkt een waterontharder eigenlijk wel? Het antwoord hangt af van welke waterontharder je bekijkt.
We leggen het uit.
Wat een waterontharder doet
Een waterontharder doet eigenlijk precies wat de naam al doet vermoeden: hard water zacht maken. Ontharden dus.
Dat water hard is, komt door calcium en magnesium. Omdat veel drinkwater wordt gewonnen uit grondwater, zitten er vaak nog minuscule mineralen in.
Is dat schadelijk? Niet voor de gezondheid. Wel voor de portemonnee, want door hard water loopt de stroomrekening op en gaat witgoed minder lang mee. Ook heb je meer (chemische) schoonmaakmiddelen nodig, waardoor je het milieu meer belast.
Hoe een waterontharder werkt
De meeste waterontharders werken met een filtersysteem. Dit kan een koolfilter zijn (die je om de zoveel tijd vervangt), maar kan ook een filter zijn met bolletjes gemaakt van kunsthars.
Wat deze waterontharders doen, is het calcium uit het water ‘plukken’, zodat het niet uitkomt bij het kraanwater. Het gefilterde calcium wordt daarna weggespoeld richting het riool of, bij een wat ouderwetser model, weggegooid door het vervangen van het oude filter door een nieuwe.
Maar niet alle waterontharders werken zo
Maar er is een valkuil. Alle fabrikanten van waterontharders zullen zeggen dat hun waterontkalker werkt, maar in de praktijk is dat niet zo.
Dit merk je vooral als je aan de slag gaat met een waterontharder met een magneet. Dit is een kleinere variant die je op de waterleiding plaatst. Dat klinkt makkelijk, maar heeft een groot nadeel: de werking is in de praktijk nog nooit bewezen.
Conclusie
Werkt een waterontharder? Jazeker… Waterontharders werken, mits je een goede koopt: ééntje met een koolfilter of kunsthars. Een waterontharder met magneet lijkt goedkoper, maar is uiteindelijk gewoon geld wegspoelen richting de riolering.