Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft voordelen voor de huid, voor de portemonnee en voor mensen die niet houden van schoonmaken. Maar wat zijn eigenlijk de nadelen?
Hier bij Omega geloven we in eerlijk zakendoen. Onze werkwijze is namelijk net zo helder als ontkalkt water: 100% transparant. We zijn ervan overtuigd dat ieder huis onze waterontharder verdient, maar willen je ook op een eerlijke manier vertellen wat de gevolgen zijn van jouw nieuwe aanschaf.
Daarom een overzicht van de nadelen van onze waterontharder, mét uitleg over hoe we daar mee omgaan.
Want elk apparaat heeft voordelen, elk apparaat heeft ook nadelen. Daarover willen we ook gewoon eerlijk zijn. Toch zijn we ervan overtuigd dat de voordelen van een waterontharder veel groter zijn dan de nadelen ervan.
Wat ons anders maakt dan andere fabrikanten, is hoever we gaan met onze service. Altijd een installatiemonteur, én vijftien jaar gratis onderhoud aan huis. Met deze service kunnen we eigenlijk elk nadeel wegnemen en geven jou zo waar je recht op hebt: 100% zacht water.
De mogelijke nadelen van een waterontharder:
Waterontharder nadeel #1: Schoonmaakzout bijvullen (3/4 x per jaar).
Onze waterontharder filtert water met bolletjes van hoogwaardig kusthars. Na verloop van tijd raken deze harsbolletjes verzadigd (zeg maar: bedekt met een laagje kalk). Daarom moeten ze worden schoongemaakt met zout.
Dit schoonmaakzout koop je bijvoorbeeld in onze webshop, en moet drie of viermaal per jaar worden bijgevuld. Het bijvullen duurt niet lang, maar het is wel iets wat je om de paar maanden even moet doen. En daarom noemen we het bij deze.
Waterontharder nadeel #2: Een waterontharder neemt ruimte in
Onze waterontharder heeft ongeveer de afmeting van een brandblusser en moet worden aangesloten op het waterleidingnet. Ondanks zijn compacte afmeting zal een waterontharder dus altijd ruimte innemen... Ruimte die je niet meer voor iets anders kunt gebruiken.
Goed nieuws: onze deskundige installateurs hebben veel ervaring met het slim wegwerken van de waterontharder. Het is zelfs mogelijk om de waterontharder op de ene plek te plaatsen en het zoutreservoir op de andere, zodat de ruimte optimaal wordt benut.
Waterontharder nadeel #3: Een waterontharder kost geld
Een waterontharder koop je. Inclusief installatie door een installateur moet je dus rekening houden op een éénmalige aanschafprijs.
Maar dit kun je ook positief zien. Een waterontharder bespaart namelijk een hoop geld doordat apparaten langer meegaan en minder stroom gebruiken.
Deze besparing loopt tot in de honderden euro’s op jaarbasis. Bedenk dat onze waterontharder gegarandeerd vijftien jaar meegaat, en je weet dat je het aankoopbedrag binnen die levensduur terugverdient.
Waterontharder nadeel #4: Je moet hem soms uitschakelen
Zacht water is bijna altijd beter, maar er zijn ook momenten waarop je geen ontkalkt water wil. Bijvoorbeeld voor het bijvullen van een aquarium of bij het sproeien van de planten in de tuin. In dat geval moet je even de ‘bypass’-functie inschakelen met een hendel. Hiermee pauzeer je de werking van onze waterontharder.
Goed… de handeling duurt een seconde, dus heel groot is dit nadeel niet. Maar omdat je Googelde op de nadelen, wilden we je dit toch even vertellen. 😉
Waterontharder nadeel #5: Je hebt een afvoer nodig
Een waterontharder zal zichzelf schoonmaken en het spoelwater willen wegspoelen richting het riool. Daarvoor is een afvoer nodig inclusief syphon, en niet iedereen heeft dit op z’n leidingen.
Maar geen nood: om deze reden laten we onze waterontharders altijd plaatsen door een ervaren installateur. Die nieuwe afvoer is dus zo aangelegd.
Waterontharder nadeel #6: Een waterontharder maakt geluid
Om de zoveel tijd zal een waterontharder zichzelf moeten schoonmaken. Hoe vaak dit gebeurt, bepaalt de boordcomputer aan de hand van het watergebruik. Ga maar uit van éénmaal per week. Tijdens dit schoonmaken hoor je dat de waterontharder spoelt en een zacht geluid maakt.
Thuis wil je natuurlijk rust hebben, en vooral geen storende geluiden hebben als je ontspant of achter de computer zit. Daarom stellen we onze waterontharder zo in dat het regenereren vooral ’s nachts plaatsvindt, zodat iedereen er fijn doorheen slaapt.
Waterontharder nadeel #7: Onderdelen kunnen slijten
Elk apparaat zal slijten, zo ook onze waterontharder. Dat betekent dat de onderdelen op een gegeven ogenblik kapot kunnen gaan en zullen moeten worden vervangen. Je hebt dan nog steeds water uit de kraan, maar ontkalkt is het niet.
Geen nood: ook dit noodzakelijk onderhoud is bij ons onbegrepen. En dat 15 jaar lang. Dus gaat er bij normaal gebruik toch eens een keer iets stuk? Doe één belletje en we sturen gratis een monteur.