Hoe kun je water zacht maken?

Hoe kun je water zacht maken?

Zacht water heeft veel voordelen, zoals minder schoonmaakwerk en minder slijtage aan witgoed. Hard water maak je zacht door het te ontharden, bijvoorbeeld met zout of met een waterontharder.

Enkele tips voor zacht water.

Zacht water tip 1: Kook het water voordat je het opdrinkt

In Engeland doen ze het standaard: het water extra lang koken om de kalk eruit te halen. Het kalk blijft bij verwarming namelijk ‘plakken’ op de pan of de waterkoker. Het resultaat is dat het uitgeschonken water een stuk zachter is dan het water wat uit de kraan komt.

Het resultaat? Je hebt geen witte aanslag meer: theeglazen blijven even helder als op de dag waarop ze uit de verpakking kwamen. Uiteraard heeft deze manier van ontkalken wel één overduidelijk nadeel: de waterkoker raakt verkalkt en moet vaker worden schoongemaakt.

De tip is wel om de waterkoker regelmatig te ontkalken met azijn of opgelost citroensap, zodat de werking en de levensduur niet worden beperkt door al dat kalk. Door regelmatig de waterontharder schoon te maken, kun je hard water zacht maken zonder dat de waterkoker sneller slijt.

Zacht water tip 2: Water ontharden met zout

Zout heeft een aanzuigende werking op kalk: de deeltjes hechten zich aan de zoutkorrels en spoelen daarna gemakkelijk weg. 

Ongetwijfeld pas je deze methode ongemerkt al dagelijks toe: alle vaatwassers (of alles-in-één vaatwasblokjes) worden voorzien van een flinke dosis onthardingszout. Het zout haalt kalk uit het water en zorgt voor een glanzende vaat.

Zout heeft natuurlijk wel als nadeel dat het in kraanwater niet lekker smaakt, en dat fabrikanten van vaatwassers en cv-ketels (die beiden last hebben van kalk) het gebruik ervan bij het schoonmaken ontraden. 

Conclusie: zout is in theorie goed voor zacht water, maar heeft in de praktijk alleen maar een meerwaarde bij vaatwassers.

Zacht water tip 3: Een waterontharder plaatsen op het leidingnet

Een waterontharder vraagt om een éénmalige investering en levert je jarenlang het gemak op van zacht water bij het opendraaien van de kraan.

De waterontharder wordt namelijk gemonteerd op de waterleiding en doet vanaf daar zijn werk. Na plaatsing mag je gerust vergeten dat hij draait, want al het water in het huis stroomt er standaard doorheen. Makkelijk toch?

Waarom je hard water niet moet willen

Het kraanwater in Nederland mag dan wel ontzettend gezond zijn, toch heeft het ook een nadeel: de hoge concentratie aan calcium en magnesium. Deze mineralen maken het water erg hard, en hard water is voor veel mensen een probleem. Het zorgt namelijk voor meer schoonmaakwerk, vooral op de plek waar het water rijkelijk stroomt (zoals de badkamer en de keuken).

Gelukkig kun je hard water zacht maken met een paar simpele ingrepen.

De voordelen van zacht water

Hard water zacht maken heeft veel voordelen. Het is beter voor de huid, voorkomt onnodig schoonmaakwerk, en zorgt ervoor dat witgoed langer meegaat. 

Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je hard water zacht kunt maken. Soms zelfs met behulp van middeltjes die je al in huis hebt.

Spreekt het je niet aan om met alledaagse middeltjes aan de slag te gaan? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Het alternatief is dan om permanent af te rekenen met hard water, door een waterontharder aan te schaffen.

Goed nieuws

En goed nieuws: bij Omega hebben we een waterontharder voor elk type huishouden. Welke dat zijn laten we je graag zien. Hard water zacht maken was nog nooit zo simpel.

De Omega waterontharder wordt geplaatst op de leiding op een tactische plek in het huis. Hard water gaat erin, zacht water komt eruit. De waterontharder doet dit door het water te behandelen, bijvoorbeeld met behulp van hoogwaardig kunsthars. De kalkdeeltjes blijven hieraan kleven, met zacht water als resultaat.
 

Offerte aanvragen

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie