Waterkoker kalkvrij houden met deze vijf goedkope middeltjes

Waterkoker kalkvrij houden met deze vijf goedkope middeltjes

Vijf milieuvriendelijke tips om de waterkoker kalkvrij mee te houden.

Hard water zorgt voor onfris ogende aanslag op apparatuur. En dat geldt natuurlijk al helemaal voor de waterkoker. Aangezien dit apparaat bij de meeste mensen 24/7 is gevuld met kalkrijk water, is dit ook dé plek waar kalkaanslag ontstaat.

We snappen heel goed dat je niet met chemische middeltjes aan de slag wil, dus verzamelden wij vijf milieuvriendelijke tips om de waterkoker kalkvrij te houden.

Kalk voorkomen? Dat is mogelijk met een waterontharder

Tip #1: Kook het water wat korter

Als je water verhit, gaat kalk zich hechten aan oppervlakten. En hoe langer de verhitting, hoe groter de hoeveelheid kalk die achterblijft. Kook het water daarom niet langer dan nodig, zodat je de hoeveelheid aanslag beperkt.

Tip #2: Kook regelmatig wat azijn

Kalkaanslag verdwijnt gemakkelijk met een laagje azijn in de waterkoker. Alle kalk laat los! Na afloop kun je nog even twee keer koken met water, om te voorkomen dat je die zure smaak in het theewater krijgt. Tip voor als je azijn gaat koken: met azijn stroomt de koker sneller over, dus vul hem hooguit tot de helft.

Tip #3: Elke week een beetje citroensap

Ook citroensap helpt enorm met het tegengaan van kalkaanslag. Je kent die knijpflesjes met citroensap uit de supermarkt? Los één deel citroensap op in één deel water en laat het mengsel goed koken in de waterkoker. Spoel goed na en de waterkoker is weer als nieuw.

Tip #4: Giet gekookt water gelijk weg

Het lijkt heel economisch: het water wat je niet gebruikt en later opnieuw opwarmen. Het gevolg is wel dat het calcium per kookbeurt geconcentreerder wordt. Wie slim is, spoelt gekookt water gelijk weg. Combineer die handeling met het schoonmaken (bijvoorbeeld de gootsteen of het toilet) en je verspilt geen druppel.

Tip #5: Schelpen in de waterkoker (ja, echt!)

Heb je nog schelpen over van die fijne zomermiddag aan het strand? Maak ze dan even goed schoon en leg ze in de waterkoker. De schelpen trekken het calcium aan en voorkomen dat die op het verwarmingselement terechtkomt. Na een paar maanden kun je de schelpen vervangen (of schoonmaken met citroensap of azijn).

 

Kan dat niet makkelijker?

Een waterkoker kalkvrij houden is simpel. Maar het kan nóg simpeler. Bijvoorbeeld met een Omega waterontharder, waarbij je áltijd kalkvrij water hebt. En dus ook nooit meer kalkaanslag krijgt.

Waterontharders bekijken

Waterontharder vergelijken

Recensies waterontharder

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie