Waterontharder zout: wat is het en waar te bestellen

Waterontharder zout: wat is het en waar te bestellen

Een waterontharder van Omega heeft zout nodig. Het zout komt niet met het drinkwater in aanraking, maar wordt naderhand gebruikt om het apparaat mee schoon te spoelen.

Maar we beginnen met het wegnemen van een bekend misverstand, namelijk dat een waterontharder het ontharde water zout laat smaken. Onthard water smaakt namelijk helemaal níet zouter. Waarom er dan toch zout nodig is, leggen we je uit in dit artikel.

Het verschil tussen onthardingszout en regeneratiezout

Onthardings zout ken je waarschijnlijk wel van de vaatwasser: zout dat wordt gebruikt om het water te ontharden. Onthardingszout heeft als kenmerk dat het in het stromende water binnenin de vaatwasmachine terechtkomt en van daaruit zijn werk kan doen.

De eerste waterontharders gebruikten inderdaad ook onthardingszout, maar hadden daardoor één groot nadeel: de zoute smaak die in het water achterblijft. Moderne waterontharders gebruiken daarom geen onthardingszout in het drinkwaterreservoir. Hier voor in de plaats kwam regeneratiezout. Het regeneratiezout komt alleen maar in aanraking met afvalwater, en komt daardoor dus nooit uit bij het kraanwater, waardoor dit dus niet van smaak verandert. 

Hoe werkt een waterontharder met regeneratiezout

Een Omega waterontharder gebruikt geen zout om rechtstreeks kalk uit het water te halen. Het bestaat uit een reservoir, gevuld met bolletjes van hoogwaardig kunsthars. Het water stroomt langs deze bolletjes, die vervolgens de kalkdeeltjes vastpakken en vasthouden. De kalkdeeltjes blijven kleven aan het kunsthars, waardoor er zacht water overblijft. 

Na een tijdje zullen de harsbolletjes verzadigd zijn en vol zitten met kalk. Dát is het moment waarop het zoutreservoir wordt gebuikt. De waterontharder gaat zichzelf schoonspoelen, waarbij een combinatie van zout en vers water wordt gebruikt. Dit duurt vrij kort, en als de waterontharder klaar is, zal het spoelwater automatisch afvoeren richting het riool.

Eenmaal afgevoerd sluit het zoutreservoir en gaat de waterontharder verder met wat hij aan het doen was: zacht water leveren.

Hoeveel zout heb ik nodig?

Een waterontharder van Omega kan dus niet zonder zout, maar gelukkig is de hoeveelheid beperkt: ga uit van ongeveer drie of vier maal per jaar bijvullen. Hoeveel jij nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste 

Afhankelijk van deze factoren zal je tussen de 35 en 150 kilo zout voor de waterontharder nodig hebben. Een gemiddeld gezin heeft 70 kilo waterontharder zout nodig per jaar.

Regeneratie zout voor de waterontharder bestellen?

In onze webshop bestel je simpel én voordelig nieuwe zouttabletten van de hoogste kwaliteit. De zouttabletten zijn hard geperst waardoor het zout niet kan gaan klonteren in het zoutreservoir van de waterontharder. Bovendien is het zout lang houdbaar, waardoor je er ook voor kan kiezen om ze in bulk te kopen. Zo kunt u direct een paar jaar vooruit en bent u bovendien voordeliger per kilo uit. 

Waterontharder kopen

Waterontharders vergelijken

Waterontharder ervaringen

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie