Hoe werkt een waterontharder?

De werking uitgelegd

Hoe werkt een waterontharder?

Hoe werkt een waterontharder?

Hoe werken waterontharders? Alles over wat een waterontharder doet en hoe jou dat helpt aan zacht water.

Een waterontharder heeft als functie om calcium en magnesium uit het water te halen. De Omega waterontharder wordt daarom geïnstalleerd op de waterleiding, door een ervaren monteur. Vanaf daar voorziet hij alle kranen in huis - van de kraan in de keuken tot de douche op de bovenverdieping - van ontkalkt water.

Het voordeel van een waterontharder:

  • Uit elke kraan de smaak van zacht water
  • Witgoed gaat veel langer mee
  • Veel minder wasmiddel nodig

Een Omega waterontharder werkt met hoogwaardig kunsthars, waarmee alle kalkdeeltjes uit het water worden gefilterd.

Hoe werkt dit, stap voor stap? We leggen het uit.

De onmisbare onderdelen van de waterontharder

Om van hard water naar 100% kalkvrij water te gaan, zijn deze drie onderdelen onmisbaar.

  • Kunsthars: voor het opslaan van kalk in de waterontharder
  • Een zoutoplossing: voor het reinigen van de waterontharder
  • De computer: voor het aansturen van het proces, zodat je er zelf geen werk aan hebt

Samen zorgen deze drie onderdelen voor een perfect samenwerkend systeem.

Stap 1: de krachtige werking van kunsthars

Water stroomt vanuit de waterleiding naar de waterontharder. Binnenin de waterontharder bevindt zich een kolom met daarin kleine bolletjes: kunsthars.

De kalkdeeltjes blijven kleven aan de harsbolletjes en blijven dus in de waterontharder. Wat overblijft is zacht water, wat van daaruit weer de woning in gaat. Alle kalk gaat eruit!

Stap 2: regelmatig spoelen met water en zout

Tijdens het zuiveren van het water verzamelen meerdere kalkdeeltjes zich in de waterontharder. Na verloop van tijd zou dit betekenen dat de harsbolletjes 'vol' raken en hun werk niet meer kunnen doen. Daarom wordt de waterontharder aangestuurd door slimme software die afhankelijk van je waterverbruik de hars schoon spoelt. Nog belangrijker is dat de ontharder minimaal 1 keer per week wordt schoongespoeld, ook als je op vakantie bent. Dit gebeurt niet bij waterontharders zonder stekker, waardoor er bij waterontharders zonder stekker bacteriegroei kan ontstaan in de waterontharder. De slimme Omega waterontharder zorgt eruit zichzelf voor dat er geen bacteriegroei kan ontstaan.

Voor regeneratie gebruiken we een combinatie van zacht leidingwater en hoogwaardig zout. Het kwaliteitszout lost op en splitst zich in natrium en chloride. De natrium hecht zich aan het kunsthars, waardoor de kalkdeeltjes loslaten en (samen met de chloride) wegspoelen richting de riolering.

Stap 3: Slim stappen herhalen dankzij de ingebouwde computer

Het geheime wapen van Omega: een slimme computer die de waterontharder als het ware aanstuurt.

De computer houdt het watergebruik bij, en bepaalt hiermee het beste moment waarop de waterontharder schoongespoeld moet worden. Wij noemen dit volumegestuurd regenereren. 

De voordelen van deze slimme computer:

  • De waterontharder maakt schoon wanneer dat nodig is (en niet eerder), waardoor je zout bespaart.
  • De computer zorgt dat water niet te lang stil blijft staan in de harstank. Dit voorkomt bacteriegroei.

Onze computer is onmisbaar om veilig drinkwater te garanderen en zorgt voor een veilige en slimme werking van de waterontharder. Dit maakt de Omega waterontharder veiliger én efficienter dan concurrerende modellen. 

Geen onderhoud, geen extra kosten

Bijna elk apparaat in jouw huis vraagt om periodiek onderhoud. Maar de Omega niet! De slimme computersturing maakt de waterontharder namelijk helemaal onderhoudsvrij, want het hele proces van schoonmaken verloopt geheel automatisch.

Wij geloven in de duurzaamheid van ons product, en wij durven je dat ook te beloven. Niet voor niets geven wij 15 jaar volledige garantie. Niet alleen op fabrikagefouten, maar ook op normale slijtage door het dagelijks gebruik. Gaat er ooit iets stuk? Dan komen wij bij je langs voor een kosteloze reparatie. Geen voorrijkosten, geen uurloon, geen gedoe.

Wat kost het?

Een waterontharder zorgt voor zachter water, wat geweldig nieuws is voor mens & milieu.

Maar wat kost het? Bij Omega bieden we maatwerk. Daarom vind je bij ons geen prijslijsten, maar sturen we je een offerte op maat, inclusief de prijs voor de plaatsing en het onderhoud aan de waterontharder. 

Ontdek jouw voordeel en vraag vandaag nog een offerte bij ons aan. We zitten voor je klaar!

Offerte aanvragen

 

 

 

Veelgestelde vragen over de werking van een waterontharder

 

Wat doet een waterontharder?

Een waterontharder maakt het water minder hard. De waterontharder onttrekt calcium- en magnesiumdeeltjes aan het water en zorgt zo dat het water wat overblijft 100% zacht is.

 

Wat is 'regenereren'?

De waterontharder bevat een kolom met bolletjes van hoogwaardig kunsthars. De kalk blijft als het ware kleven aan deze bolletjes, zodat zacht water overblijft. Na verloop van tijd raken de harsbolletjes verzadigd met calcium en moet de waterontharder worden schoongespoeld. Dit schoonspoelen noemen we 'regenereren'. Goed om te weten: bij onze waterontharders gaat dit proces helemaal automatisch. Het enige wat je hoeft te doen is periodiek schoonmaakzout vervangen.


Wat houdt 'volumegestuurd regenereren' in?

Volumegestuurd regenereren betekent dat het regenereren niet plaatsvindt afhankelijk van een tijdstip, maar afhankelijk van de hoeveelheid gebruikt water. De ingebouwde computer houdt hiervoor het watergebruik bij en kiest het juiste moment om de waterontharder schoon te spoelen. 


Proef je het regeneratiezout?

De Omega gebruikt een combinatie van water en zout voor het spoelen van de waterontharder. Het zout komt hierbij niet in contact met het water wat uiteindelijk uit de kraan stroomt, doordat de slimme computer precies berekent hoeveel water er nodig is.

 

Waar koop ik het regeneratiezout?

Veruit het makkelijkste is om het regeneratiezout online te bestellen in onze webshop.


Om hoeveel onderhoud vraagt een waterontharder?

De Omega waterontharder heeft geen onderhoud nodig: de waterontharder regelt zijn eigen regeneratie en heeft alleen maar een periodieke vervanging van de zoutvoorraad nodig. Bovendien worden al onze waterontharders standaard geleverd met 15 jaar garantie aan huis, inclusief garantie op slijtage van de onderdelen. Oftewel: je hebt er geen werk aan.

Waterontharders vergelijken?
Hier moet je op letten!

Vergelijk