Hoe werkt een waterontharder?

De techniek uitgelegd

Hoe werkt een waterontharder?

 

 

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder heeft als functie om kalk en magnesium uit het water te halern. De Omega waterontharder wordt daarom geïnstalleerd op de waterleiding, door een ervaren monteur. Vanaf daar voorziet hij alle kranen in huis van ontkalkt water - van de kraan in de keuken tot de douche op de bovenverdieping.

Het voordeel van een waterontharder:

  • Uit elke kraan de smaak van zacht water
  • Witgoed gaat veel langer mee
  • Veel minder wasmiddel nodig

Een Omega waterontharder werkt met hoogwaardig kunsthars, waarmee alle kalkdeeltjes uit het water worden gefilterd. Hoe gaat dit, stap voor stap? We leggen het uit.

De onmisbare onderdelen van de waterontharder

Om van hard water naar 100% kalkvrij water te gaan, zijn deze drie onderdelen onmisbaar.

  • Kunsthars: voor het opslaan van kalk in de waterontharder
  • Een zoutoplossing: voor het reinigen van de waterontharder
  • De computer: voor het aansturen van het proces, zodat je er zelf geen werk aan hebt

Samen zorgen deze drie onderdelen voor een perfect samenwerkend systeem.

Stap 1: de krachtige werking van kunsthars

Water stroomt vanuit de waterleiding naar de waterontharder. Binnenin de waterontharder bevindt zich een kolom met daarin kleine bolletjes: kunsthars. De kalkdeeltjes blijven kleven aan de karsbolletjes en blijven dus in de waterontharder. Wat overblijft is zacht water, wat van daaruit weer de woning in gaat. Alle kalk gaat eruit!

Stap 2: regelmatig spoelen met water en zout

Tijdens het zuiveren van het water verzamelen meer en meer kalkdeeltjes zich in de waterontharder. Na verloop van tijd zou dit betekenen dat de harsbolletjes 'vol' zouden raken en hun werk niet meer kunnen doen. 

Daarom wordt het waterreservoir om de zoveel tijd (meestal meerdere dagen tot een week) schoongespoeld. Hiervoor gebruiken we een combinatie van normaal leidingwater en hoogwaardig zout. Het kwaliteitszout lost op en splitst zich in natrium en chloride. De natrium hecht zich aan de kunsthars, waardoor de kalkdeeltjes loslaten en (samen met de chloride) wegspoelen richting de riolering.

Dit proces noemen we 'regenereren'.

Stap 3: Slim stappen herhalen dankzij de ingebouwde computer

Het geheime wapen van Omega: een slimme computer die de waterontharder als het ware aanstuurt.

De computer houdt het watergebruik bij, en bepaalt hiermee het beste moment waarop de waterontharder schoongespoeld moet worden. Wij nooemen dit volumegestuurd regenereren. 

De voordelen van deze slimme computer:

  • De waterontharder maakt schoon wanneer dat nodig is (en niet eerder), waardoor je zout bespaart.
  • De computer zorgt dat water niet te lang stil blijft staan in de harstank. Dit voorkomt bacteriegroei.

Onze computer is onmisbaar om veilig drinkwater te garanderen en zorgt voor een veilige en slimme werking van de waterontharder. Dit maakt de Omega waterondharder veiliger én efficienter dan concurrerende modellen. 

Geen onderhoud, geen extra kosten

Bijna elk apparaat in jouw huis vraagt om periodiek onderhoud. Maar de Omega niet! De slimme computersturing maakt de waterontharder namelijk helemaal onderhoudsvrij, want het hele proces van schoonmaken verloopt geheel automatisch.

Wij geloven in de duurzaamheid van ons product, en wij durven je dat ook te beloven. Niet voor niets geven wij 15 jaar volledige garantie. Niet alleen op fabrikagefouten, maar ook op normale slijtage door het dagelijks gebruik. Gaat er ooit iets stuk? Dan komen wij bij je langs voor een kosteloze reparatie. Geen voorrijkosten, geen uurloon, geen gedoe.

Wat kost het?

Een wateronharder zorgt voor zachter water, wat geweldig nieuws is voor mens & milieu. Maar wat kost het? Bij Omega bieden we maatwerk. Daarom vind je bij ons geen prijslijsten, maar sturen we je een offecte op maat, inclusief de prijs voor de plaatsing en het onderhoud aan de waterontharder. 

Ontdek jouw voordeel en vraag vandaag nog een offerte bij ons aan. We zitten voor je klaar!

Offerte aanvragen

Waterontharders vergelijken?
Hier moet je op letten!

Vergelijk