waterontharders vergeleken

Aanschaf van een waterontharder

Waterontharders vergelijken

Waterontharders vergelijken

Een waterontharder haalt calcium en magnesium uit het drinkwater en zorgt er zo voor dat water puur smaakt en schoon oogt. Maar waarop moet je letten als je waterontharders gaat vergelijken?  

Offerte aanvragen

Wat een waterontharder doet

Ons drinkwater bevat van nature mineralen zoals calcium en magnesium. Hoe meer van deze stoffen in het water zitten, hoe harder het water is en hoe meer last je hebt van kalkaanslag. Dit is vervelend, want het beïnvloedt de smaak van het water en verkort de levensduur van witgoed. Ook mensen met een gevoelige huid kunnen last krijgen van kalk in het water.

Een waterontharder zorgt voor zachter water. Daardoor heeft een waterontharder veel unieke voordelen: witgoed gaat langer mee, kalkaanslag behoort voorgoed tot het verleden en voor je huid is het beter.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van de beste waterontharder? Hoe moet je vergelijken? We leggen het je uit.

Hoe een waterontharder werkt

Een waterontharder wordt aangesloten tussen de toevoer en het tappunt en zorgt ervoor dat het magnesium en calcium uit het water worden gehaald. De gefilterde stoffen vloeien via de afvoerbuis richting het de riolering en bereiken de kraan dus niet.

Om het water te ontharden, wordt het leidingwater door een cilinder met bolletjes van kunsthars geleid, de ionenwisselaar. Kalk en magnesium blijven hieraan kleven.

Bij dagelijks gebruik zou de ionenwisselaar op den duur verstoppen en ophouden met functioneren. Daarom wordt de ionenwisselaar na zes tot acht dagen gespoeld met een zoutoplossing. Dit noemen we regenereren.

Dit proces verloopt natuurlijk helemaal automatisch en wordt aangestuurd door de besturingseenheid: een computer die is bevestigd op of bij de ionenwisselaar.

De kwaliteit van een waterontharder beoordeel je op hoe de vetgedrukte begrippen hierboven met elkaar samenhangen, wat je vooral merkt aan de capaciteit en de regeneratietijd. Hoe je dat doet? Lees snel verder.

Waar je op moet letten?

De ideale waterontharder is voor iedereen anders en hangt af van gezinsgrootte en waterbehoefte. Toch zijn er een aantal zaken die het verschil maken:

 • Regeneratietijd: een langere regeneratietijd betekent minder energieverbruik en minder kosten voor zout.
 • Capaciteit: Een groter huishouden heeft een grotere waterontharder nodig. Een klein huishouden kan volstaan met een kleiner model.

Daarnaast wil je waarschijnlijk het gemak laten meewegen in je keuze. In dat geval wil je bij je vergelijking goed letten op:

 • Onderhoud: afhankelijk van het merk en type kan onderhoud nodig zijn, maar dit hoeft niet. Sommige modellen zijn gegarandeerd onderhoudsvrij.
 • Garantie: verschillende aanbieders bieden verschillende garantietermijnen. Een lange garantietermijn is belangrijk omdat een waterontharder doorgaans vijftien jaar of langer intensief dagelijks wordt gebruikt.
 • Garantiesoort: de garantiesoort verschilt per producent. Bij sommige producenten geldt enkel een fabrieksgarantie waarmee, hoogstens fabricagefouten zijn gedekt. Op de lange termijn ben je dan duurder uit, want vervangingen van draaiende onderdelen of gebruiksproblemen zijn dan voor de rekening van de eigenaar. Bij andere fabrikanten zijn voorrijkosten, manuren en materialen inbegrepen.

Welke afmeting waterontharder kopen?

Verschillende modellen waterontharders hebben verschillende afmetingen en daardoor verschillende capaciteiten. Welke capaciteit bij jou past, hangt af van het watergebruik in jouw huishouden. De juiste waterontharder bestellen is dus wel van belang.

Een te kleine waterontharder zal zichtzelf vaker schoonmaken en is daardoor minder zuinig met water en schoonmaakzout. Een te grote waterontharder zal duurder uitpakken, maar levert geen schoner water op dan een passend model.

 

Huishouden                      Benodigde harsinhoud

tot 2 personen                  10 liter

tot 4 personen                  15 liter

tot 7 personen                  18 liter

tot 14 personen               35 liter

Wat is de beste waterontharder voor gezinnen?

Wat is de beste waterontharder voor gezinnen? Daarover kunnen we duidelijk zijn. De Omega 200 is een comfortabele waterontharder geschikt voor gezinnen met één of twee kinderen. Dit model wordt vaak geplaatst in een rijtjeshuis, een twee-onder-een kap of vrijstaande woning met een normale badkamer.

Deze waterontharder heeft een grote en een hoge doorstroming, Hierdoor zorgt de waterontharder voor genoeg onthard water, ook op dagen waarop je meer water verbruikt.

De kenmerken die deze waterontharder de beste waterontharder voor veel gezinnen maken:

 • Regeneratietijd: circa 8 dagen
 • Geschikt voor: huishoudens van 1 tot 4 personen
 • Garantie: 15 jaar
 • Garantiesoort: garantie aan huis, inclusief voorrijkosten
 • Harsinhoud: 15 liter
 • Onderhoud: volledig onderhoudsvrij

Voor grotere en kleinere gezinnen zijn de Omega 100, 400 en 600 het meest geschikt.

Hulp nodig met vergelijken?

De perfecte waterontharder hangt af van meerdere factoren. Hulp nodig met vergelijken? Bel of mail ons en we helpen je kiezen. Of vraag direct een offerte op maat aan.

Offerte aanvragen