Hoe werken waterontharders?

Hoe werken waterontharders?

Een waterontharder leidt water door een cilinder met bolletjes van kunsthars, de ionenwisselaar genoemd. Het kalk kleeft aan de bolletjes, waardoor er zacht water uit het apparaat stroomt. Kalk en magnesium maken het water harder, waardoor een waterontharder zorgt voor zacht water.

Hoe een waterontharder werkt, hangt af van het type. En net als bij alle andere producten zul je zien: de ene doet het beter dan de andere, en een enkel soort doet zelfs helemaal niet wat wordt beloofd.

De water ontharder waar we dit artikel mee openden, is de bekendste (en de meest efficiënte). Maar er zijn ook andere soorten waterontharders.

We gaan de bekendste soorten waterontharders bij langs.

1 – Waterontharders met magneet

De waterontharder met magneet komt steeds vaker voorbij in klusprogramma’s op tv. De theorie is dat deze kleine waterontharder op de leiding wordt geplaatst en vanaf daar zorgt voor zacht water. In theorie.

Het vervelende aan magneetwaterontharders: de theoretische werking is nog nooit bewezen. De waterontharder met magneet mag dan goedkoop zijn, de kans is groot dat je uiteindelijk toch nog kalkaanslag staat weg te poetsen.

Voor- en nadelen van een waterontharders met magneet:

➕ Goedkoop

➖ Werkt waarschijnlijk nie

 

 

2 – Waterontharder met filter

De waterontharder met filter gebruikt, niet verassend natuurlijk, een filter.

Zodra hard water door het apparaat stroomt, blijven de minuscule kalk- en magnesiumdeeltjes achter in het koolfilter en stroomt er zacht water weer naar buiten.

Het nadeel is dat de filters om de zoveel tijd vervangen moeten worden. Een nieuw filter kost rondom de dertig euro, waardoor deze waterontharder uiteindelijk vrij duur is in het gebruik.

Voor- en nadelen van een waterontharder met filter:

➕ Werkt goed

➖ Regelmatig extra kosten

 

 

 

3 – Waterontharder met kunsthars

Deze waterontharders bevatten één of twee compartimenten, die samen zorgen voor een krachtige werking. Eerst vloeit het harde water langs kunsthars. Die harsbolletjes werken als een soort magneet, waaraan calcium en magnesium blijven kleven en het water dus zachter wordt.

Na enkele dagen raken de harsbolletjes verzadigd, en zal de waterontharder zichzelf schoonspoelen met zout. Waterontharders met kunsthars zijn wat duurder om te plaatsen, maar blinken dan ook uit door de efficiëntie.

Voor- en nadelen van een waterontharder met kunsthars:

➕ De krachtigste oplossing

➖  Duurder om te plaatsen

Waterontharders bekijken

Waterontharder vergelijk

Waterontharder ervaringen

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie