Wat helpt nu echt tegen kalkaanslag?

Wat helpt nu echt tegen kalkaanslag?

Al het drinkwater in Nederland, hoe zacht ook, bevat kalk. En daarmee heb je vroeg of laat te maken met kalkaanslag. Wat helpt nu echt tegen kalkaanslag? Beter nog, hoe voorkom je het?

Een douchekraan waarvan de helft van de gaatjes verstopt zit, een wc-pot of ander badkamer-sanitair met een onfrisse, vaak gelige laag, een (af)wasmachine die hapert of een waterkoker met witte vlokken. Je kent het en grote kans dat je het vervelend vindt: kalkaanslag! We helpen je van je kalkaanslag af met onze beste tips.

Maar eerst, wat is kalkaanslag precies? In drinkwater zitten mineralen zoals calcium en magnesium. Hoe meer van deze stoffen in het water zitten, hoe harder het water is en hoe meer last je hebt van kalkaanslag. Kalk in kraanwater is opgelost calciumwaterstofcarbonaat (en magnesiumzouten). Wanneer water opdroogt blijft calciumcarbonaat achter. 

Onze beste tips tegen kalkaanslag.

Tip 1: Ontkalken badkamer met (baking) soda

Met baking soda verwijder je eenvoudig kalkaanslag in je badkamer. Badkamer ontkalken? Doe gewoon wat baking soda op een vochtige doek en poetsen maar. Je doucheknop ontkalk je desgewenst ook met baking soda. Neem in dat geval één deel baking soda, vier delen azijn, een plastic tas of zak en iets om de tas of zak mee af te sluiten. Giet de azijn en soda in de tas of zak en bindt hem om je doucheknoop. Na ongeveer een uur zijn alle gaatjes van je doucheknop weer vrij van kalk. Kalk verwijderen met soda is even simpel als effectief! 

Tip 2: Kalkaanslag verwijderen natuursteen

Kalk verwijderen van je natuurstenen vloer of badkamermeubels doe je niet met azijn of soda. De steen zelf heeft kalk in zich en je wilt die kalk niet verwijderen. Er zit bij natuursteen daarom helaas niks anders op dan een speciaal (chemisch) middel te gebruiken expliciet bedoeld voor natuursteensoorten. Het belangrijkste is dat het middel zuurvrij is.

Tip 3: Hardnekkige kalk verwijderen in je douchecabine

Na het douchen moet je officieel je douche goed droog maken om zo kalk te voorkomen, maar daar heb je niet altijd zin in of je vergeet het gewoon. Zo wordt een doucheslang wit van de kalk of een douchcabinedeur ondoorzichtig. Gebruik in dit geval simpelweg schoonmaakazijn. Leg je doucheslang een half uur in een bodempje azijn, borstel hem met een oude afwasborstel en je doucheslang is weer ok. Voor je vloeren, deuren en muren van je douchecabine moet je creatief zijn. Bedenk een manier waarop je een met schoonmaakazijn doordrenkte doek een paar uur op het oppervlakte kunt laten liggen of hangen. Dit geldt ook voor kalkaanslag in de wc trouwens. Prop een met azijn doordrenkte doek (een oude handdoek bijvoorbeeld) in de pot en laat de azijn voor je werken.

 

Kalk voorkomen? Dat is mogelijk met een waterontharder

 

Tip 4: Waterkoker ontkalken 

Kies je voor zo natuurlijk mogelijk, kies dan in plaats van een kant en klaar ontkalkmiddel azijn of citroensap en een schone theedoek. Zorg dat alle kalkaanslag onder een mengsel van half water, half azijn of citroensap staat. Laat het mengsel koken en laat het mengsel daarna afkoelen voor je het weggiet. Spoel je waterkoker om met schoon water tot je geen azijn of citroen meer ruikt. Is de kalkaanslag niet weg, dan kan je het rustig nog eens herhalen. 

Tip 5: Ontkalken koffiezetapparaat

Als je ook hier natuurlijk gaat dan kies je voor gewoon azijn. Zet je koffiezetapparaat aan met een paar theelepels schoonmaakazijn met wat water. Zodra de helft is doorgelopen zet je het apparaat een klein uurtje uit, voor je hem weer aanzet. Spoel de machine daarna een paar keer door met water. 

Tip 6: Wasmachine ontkalken

Giet een fles natuurazijn in je lege wasmachine en laat de machine draaien op minimaal 90 graden, maximaal 95 graden. Je kunt ditzelfde ook doen met een vaatwastablet of met een handje soda. 

Tip 7: Kalkaanslag verwijderen van je glazen uit je afwasmachine

Glazen met een witte waas kunnen komen door kalk in je vaatwasser. Zet je bekalte glazen in de vaatwasser en laat de machine zijn programma draaien op twee tabletten kunstgebitreiniger. Je glazen zijn hierna weer mooi doorzichtig. 

Tip 8: Kalkaanslag in je vaatwasser verwijderen

Zorg dat er vaatwaszout in je afwasmachine zit. Het zout zorgt ervoor dat de water ontharder in de vaatwasser goed zijn werk doet.

Tip 9: Plaats een waterontharder

Voorkom terugkerende schoonmaakklusjes zoals het verwijderen van kalkaanslag helemaal en schaf een waterontharder aan. Je krijgt dusdanig zacht water zodat je nooit meer kalkaanslag hoeft te verwijderen. Naast dat je met een waterontharder nooit meer kalkaanslag hebt, voorkom je (dure) reparaties aan machines en apparatuur, is kalkvrij water zacht voor je huid en je kleding.  

Tip 10: Kraan ontkalken

Oogt de kraan dof? Dan is het tijd om de kraan te ontkalken. Gebruik een mengel van lauw water en baking soda. Zit er daarna nog steeds kalk op de kraan? Dan kun je de kraan helemaal schoon ontkalken met schoonmaakazijn.

Tip 11: Vaatwasser ontkalken

In principe is het niet nodig om een vaatwasser te ontkalken. Je voegt immers al onthardingszout toe. Ontstaat er toch kalkaanslag? Dan zijn daar reinigingsmiddellen voor. Check dit op de website van de fabrikant, want elk merk heeft eigenschappen om rekening mee te houden. En check in de handleiding nog even of je wel genoeg onthardingszout gebruikt voor de hardheid in jouw plaats.

Tip 12: Kalkaanslag voorkomen

Haal een trekker over de tegels en douchewand na het douchen en draai je (vaat)wasmachine op lagere temperaturen (onder 60 graden). Zo ontstaat kalkaanslag minder snel. De enige manier om kalkaanslag helemaal te voorkomen is door aanschaf van een waterontharder.

Waterontharders bekijken

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie