Is onthard water zouter?

Is onthard water zouter?

Onthard water is niet zout. Er wordt wel zout gebruikt bij het schoonmaken van de waterontharder, maar dit zout komt niet in aanraking met het kraanwater. De smaak van drinkwater blijft dus hetzelfde.

Onthard water is niet zouter dan normaal kraanwater. Om hard water te ontharden wordt wel zout gebruikt, maar het water wordt daar niet zout van en smaakt ook niet zout. We leggen uit hoe het werkt.

Ontharden van water

Bij water ontharden worden calcium en magnesium uit het water gefilterd. Bij de Omega waterontharders gaat dit met kunsthars. Het water stroomt langs deze bolletjes, waar de mineralen aan blijven kleven. Het resultat: zacht water.

De werking van hars in de waterontharder

Om van hard water naar 100% kalkvrij water te gaan, heb je een waterontharder nodig. Er zijn verschillende soorten waterontharders. De ontharders die gebruik maken van hars halen de meeste kalk uit water, tot wel 100%. 

Een waterontharder die gebruik maakt van hars heeft drie essentiële onderdelen:

  • Kunsthars. De hars haalt de kalk uit het water.
  • Een zoutoplossing. De oplossing maakt de kunsthars weer vrij van de kalk die  daarna wegspoelt naar de riolering.
  • De computer stuurt dit aan en zorgt dat het automatisch zo loopt. 

De ontharder spoelen met zout is af en toe nodig om alle kalkdeeltjes te verwijderen uit het kunsthars. Dit gaat geheel automatisch. Tijdens dit proces lost het zout op in natrium en chloride. Natrium hecht zich aan de bolletjes kunsthars. De  kalkdeeltjes laten dan los. Samen met de chloride spoelen de kalkdeeltjes naar de riolering. Het water dat uit je kraan komt, is dus niet zout. 

Smaakt onthard water zout?

Onthard kraanwater kan geen zoute smaak hebben door de water ontkalker. Het zout blijft niet kleven aan de hars en het zout wordt niet gebruikt tijdens het ontkalkingsproces. Bij een defect aan de waterontharder kan er wel zout in het water terechtkomen en is het verstandig om contact op te nemen met de leverancier of een monteur.

De smaak van kalkvrij water

Wat doet een waterontharder wél met de smaak van water? Onthard water is zacht water. Zacht water is veel lekkerder dan niet onthard water. Net als de koffie en thee die je maakt met kalkvrij water.

Waterontharders bestellen

Waterontharder vergelijk

Waterontharder ervaring

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie