Waarom is hard water een probleem?

Waarom is hard water een probleem?

Hard water zorgt voor verschillende problemen. Kalkaanslag is de bekendste. Maar wist je dat hard water bijvoorbeeld ook slecht is voor je energierekening?

Hard water, water met een hoge concentratie van onder meer magnesium en calcium, heeft meer nadelen dan je misschien weet. Naast kalkaanslag zorgt hard water voor een droge huid, een verkorting van de levensduur van je huishoudelijke apparaten, gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of milieuvervuilende wasverzachter en onnodig stroomverbruik.

Kraanwater is altijd hard. Te hard, als in een gevaar voor je gezondheid, is het gelukkig nergens in Nederland. Maar het kalk in je kraanwater zorgt hoe dan ook voor deze problemen:

 • Kalkaanslag
 • Droge, geïrriteerde huid of zelfs eczeem
 • Kortere levensduur dan nodig van je apparaten zoals je waterkoker, koffiezetapparaat, afwasmachine en wasmachine
 • Gebruik van (agressieve) milieuonvriendelijke (schoonmaak)middelen
 • Gebruik van milieuvervuilende wasverzachter
 • Kleding blijft niet lang mooi
 • Hoger stroomverbruik dan nodig
 • Onnodig onderhoud van apparaten

Waarom is kalkaanslag een probleem?

Kalk in kraanwater is opgelost calciumwaterstofcarbonaat (en magnesiumzouten). Wanneer water opdroogt blijft calciumcarbonaat achter. Dit is kalkaanslag. Het is lastig schoon te maken en een bekend probleem. De aanslag zorgt ervoor dat je lang en vaak staat te boenen of mogelijk zelfs dure, natuuronvriendelijke middelen gebruikt om je douche of wc schoon te maken. Kalkaanslag zorgt er ook voor dat je je apparaten die op of met water werken regelmatig moet ontkalken en dat ze onnodig meer stroom gebruiken. Ze gaan door kalkaanslag zelfs eerder stuk.

Waarom is hard water een probleem voor je energierekening?

Apparaten waarvan elementen last hebben van kalkaanslag, moeten harder werken. Dat kost extra stroom. Denk bijvoorbeeld aan het verwarmingselement van je waterkoker. Met kalkaanslag kost het je apparaat veel meer moeite je water aan de kook te krijgen.

Waarom is hard water een probleem voor je huid?

Hard water verhoogt de pH-waarde van je huid. Je krijgt hierdoor een droge huid. Dat smeer je nu misschien weg met crèmes of je gebruikt olie onder de douche of in bad, maar dit verergert je probleem vaak alleen maar. Met zacht water krijgt je huid weer een goede, natuurlijke balans. Je hoeft niet meer te smeren en hoeft geen speciale producten voor onder de douche of in bad te kopen.

Waarom is hard water een probleem voor je kleding?

Hard water maakt dat je flink wat wasmiddel moet gebruiken en eventueel wasverzachter nodig hebt. Deze producten zijn nadelig voor de kwaliteit van je kleding.

Wat kun je tegen hard water doen?

Gelukkig voorkom je problemen van hard water heel gemakkelijk door een goede waterontharder te kopen

De voordelen van zacht water

 • Nooit meer kalkaanslag
 • Een gezonde huid
 • Lagere energierekening
 • Kleding die langer mooi blijft
 • Milieuvriendelijk
 • Lange levensduur van je apparaten

Vrijblijvende offerte

Ben jij toe aan 100% zacht water en alle voordelen? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie