Waarom gebruikt een waterontharder zout?

Waarom gebruikt een waterontharder zout?

Een waterontharder van Omega heeft zout nodig. Het zout komt niet met het drinkwater in aanraking, maar wordt naderhand gebruikt om het apparaat mee schoon te spoelen.

Maar we beginnen met het wegnemen van een bekend misverstand, namelijk dat een waterontharder het ontharde water zout laat smaken. Onthard water smaakt namelijk helemaal níet zouter.

Waarom er dan toch zout nodig is, leggen we je uit in dit artikel.

Nee, het zout komt niet in je kraanwater terecht

Er wordt wel eens gedacht dat het zout in de waterontharder terechtkomt in je kraanwater. Soms wordt ook gedacht dat een waterontharder zelfs calcium vervangt door nitraat, en dat onthard water daardoor een zoute smaak heeft.

Wij snappen dat mensen dit denken, maar kunnen je geruststellen: bij een Omega waterontharder komt het zout niet in je drinkwater terecht.

En om dit te onderbouwen, leggen we je graag uit wat het zout in een waterontharder precies doet.

Het verschil tussen onthardingszout en regeneratiezout

Onthardingszout is zout zoals je die waarschijnlijk wel kent van de vaatwasser: zout wat wordt gebruikt om het water minder hard te maken. Onthardingszout heeft als kenmerk dat het in het stromende water binnenin de vaatwasmachine terechtkomt en van daaruit zijn werk kan doen.

De eerste waterontharders gebruikten inderdaad ook onthardingszout, maar hadden daardoor één groot nadeel: de zoute smaak die in het water achterblijft.

Moderne waterontharders gebruiken daarom geen onthardingszout in het drinkwaterreservoir. Wat ze wél gebruiken, is regeneratiezout. Het regeneratiezout komt alleen maar in aanraking met afvalwater, en komt daardoor dus nooit uit bij het kraanwater.

De functie van regeneratiezout

Een Omega waterontharder bestaat uit een reservoir, gevuld met bolletjes van hoogwaardig kunsthars. Het water stroomt langs deze bolletjes, die vervolgens de kalkdeeltjes vastpakken en vasthouden.

De kalkdeeltjes blijven kleven, met als resultaat dat het water wat eruit komt, zachter is dan het water wat erin ging.

Gebruik je dagelijks water (wat we natuurlijk allemaal doen), dan komt er een moment waarop de harsbolletjes verzadigd zijn en vol zitten met kalk.

Dát is het moment waarop het zoutreservoir wordt gebuikt. De waterontharder gaat zichzelf schoonspoelen, waarbij een combinatie van zout en vers water wordt gebruikt. Dit duurt vrij kort, en als de waterontharder klaar is, zal het spoelwater afvoeren richting het riool.

Eenmaal afgevoerd sluit het zoutreservoir en gaat de waterontharder verder met wat hij aan het doen was: zacht water leveren.

Hoeveel zout heb je nodig?

Een waterontharder van Omega kan dus niet zonder zout, maar gelukkig is de hoeveelheid beperkt: ga uit van ongeveer drie of vier maal per jaar bijvullen. En je hoeft ook geen studie te maken van welk zout je waar gaat kopen: op onze website is nieuw zout simpel én voordelig besteld.

Waterontharders bekijken

Waterontharders vergelijk

Ervaringen waterontharder

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie