Wat is zacht water?

Wat is zacht water?

Zacht water is water met een minimale concentratie calcium. Als water relatief weinig van dit mineraal bevat, spreken we over zacht water. 

Het tegenovergestelde van ‘zacht water’ is ‘hard water’. Dit is water wat juist relatief veel calcium en magnesium bevat.

Wanneer noemen we water zacht?

Om te weten wat zacht water is, is het goed om te weten hoe dit wordt berekend.

De hoeveelheden calcium en magnesium bepalen de hardheid van het water. Deze hardheid wordt uitgedrukt in dH, oftewel Duitse hardheid. Hoe meer mineralen in het water, hoe hoger de dH en dus hoe hoger de hardheid.

Het is zo bepaald dat 10 milligram kalk (of nog specifieker calciumoxide) overeenkomt met 1 graad dH. 

In Nederland zul je meestal waardes tegenkomen van tussen de 1 en de 9, afhankelijk van de regio waarin je woont. Is dat een kalkrijke regio, dan stroomt er uit een normale douchekop ongeveer een halve gram kalk per minuut. 

 

Wat is zacht water en wat is hard?

 

dH  Hard of zacht?  Hoeveel kalk per liter? 

Hoeveel kalk per 10 minuten douchen? 

1 bijna kalkvrij 10 milligram 0.6
2 bijna kalkvrij 20 milligram 1.2
3 bijna kalkvrij 30 milligram 1.8
4 zacht 40 milligram 2.4
5 zacht 50 milligram 3
6 zacht 60 milligram 3.6
7 hard 70 milligram 4.2
8 hard 80 milligram 4.8
9 hard 90 milligram 5.4

Tip: Met onze gratis waterhardheid test achterhaal je simpel hoe hard het water is.

Hoe zacht is zacht?

Zacht water is in de praktijk prettiger dan water wat hard is. Beiden zijn uiteraard geschikt voor consumptie, maar zacht water heeft minder nadelen. Calcium gaat zich, bij opwarming, namelijk hechten aan oppervlakten. Het resultaat: kalkaanslag rondom kranen, slijtage aan witgoed en apparaten die meer stroom verbruiken (omdat ze langer moeten opwarmen).

Zacht water heeft dus duidelijke voordelen ten opzichte van hard water. Het voorkomt een hele hoop poetswerk en zorgt voor een veel langere levensduur van apparaten. En het is ook nog eens beter voor de gevoelige huid. Met zacht water is dat trekkende gevoel na het douchen voorgoed verleden tijd.

Offerte aanvragen

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie