Gaat witgoed langer mee met een waterontharder?

Een waterontharder heeft veel voordelen. Eén van die voordelen is dat witgoed langer meegaat. En dit is hoe dat werkt.
Ons kraanwater bevat van nature bepaalde mineralen, zoals magnesium en calcium. Die mineralen zijn wellicht niet schadelijk voor de gezondheid, maar wel voor apparatuur.
Opgewarmd calcium kleeft aan verwarmingselementen
Bij het opwarmen van hard water, warmt ook het calcium op. En deze opgewarmde kalkdeeltjes hebben als kenmerk dat ze blijven kleven aan de verwarmingselementen van het apparaat.
Het gevolg? Het verwarmingselement komt steeds minder in contact te staan met het verse water, en moet daardoor steeds harder werken om het water op te warmen.
Doordat de apparatuur harder moet werken, verbruikt het apparaat meer stroom én gaat het minder lang mee. Het apparaat slijt sneller, omdat de elementen onnodig hard moeten werken.
Dit zien we niet alleen terug bij wasmachines, maar ook bij vaatwassers, cv-ketels en waterkokers.
Hoe groot is het probleem?
Dat apparatuur sneller slijt is vervelend. Maar hoe groot zijn de gevolgen van hard water eigenlijk? Best groot, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.
Voor het onderzoek werden meerdere apparaten over een langere periode wekelijks beoordeeld op hun capaciteit bij het gebruik van hard water.
Afhankelijk van de hardheid zagen ze de levensduur van apparaten snel teruglopen, in sommige gevallen tot meer dan 25 procent.
Volgens de onderzoekers neemt de levensduur van een (vaat-)wasmachine af met gemiddeld drie jaar of meer.
Hoe red ik mijn witgoed?
Natuurlijk hoef je je niet neer te leggen bij apparatuur die sneller slijt dan je zou willen.
Zo kun je de achteruitgang van een vaatwasser beperken met extra vaatwaszout; en verleng je de levensduur van de wasmachine door de hoeveelheid wasmiddel te baseren op de waterhardheid. Tip: veel wasmachinefabrikanten geven regionale adviezen op hun sites, zodat je weet hoe je jouw apparaat het beste instelt.
Wat je óók kunt doen, is het water ontkalken met onze beste waterontharder. Zo voorkom je dat hard water de verwarmingselementen bedekt onder een kalklaag, en weet je dus zeker dat apparatuur een stuk langer meegaat.