Wat kost hard water? We rekenen het uit

Kalk in leidingwater kost consumenten een hoop geld. Hoeveel geld? Wellicht veel meer dan je denkt.
Het Nederlandse leidingwater bevat van nature kalk. In de ene regio een beetje, in de andere regio een boel. Schadelijk voor de gezondheid is het niet, maar het is wel slecht voor de portemonnee. In dit verhaal leggen we je uit waarom.
Waarom hard water veel geld kost
Er zijn meerdere redenen waarom je voor hogere kosten komt te staan als je kalkrijk water gebruikt voor alledaagse taken. Maar voordat we met cijfers gaan strooien, leggen we je graag uit waarom hard water zo slecht is voor de portemonnee.
Reden #1: Met hard water verbruiken apparaten meer energie
Kalkdeeltjes hechten zich aan verwarmingselementen van verschillende apparaten. Bijvoorbeeld:
- Waterkokers
- Vaatwassers
- Verwarmingsketels
- Wasmachines
Doordat de kalk zich hecht aan de verwarmingselementen, komt er minder warm water tegenaan. Het gevolg is dat er langer verwarmd moet worden om de juiste temperatuur te bereiken. Hierdoor verbruik je meer stroom dan je nodig zou hebben gehad met zacht water.
Reden #2: Met hard water slijten apparaten sneller
Deze reden ligt in het verlengde van het hogere stroomgebruik. Een apparaat wat harder moet werken, zal minder lang meegaan. Witgoed slijt hierdoor sneller en moet eerder worden vervangen
Reden #3: Door hard water gebruik je veel wasmiddel
Een wasmiddel doet wat het moet doen: de was schoonmaken. Maar voordat het wasmiddel aan die klus begint, moet het eerst het water ontharden. Uiteraard sta je daar niet bij stil, want uit gewoonte doe je de hoeveelheid wasmiddel in de wasmachine die je gewend bent. Maar zou je geen kalk in water hebben? Dan heb je weel minder wasmiddel nodig voor hetzelfde wasresultaat.
Reden #4: Voor kalkaanslag heb je meer schoonmaakmiddelen nodig
Van kalk krijg je vlekken. En dan zit er maar één ding op: poetsen. Dat kan met zeep en ouderwetse soda, maar gaat in de praktijk toch vaak beter met flacons met kalkaanslag verwijderaars. Welke oplossing je ook kiest: je geeft elk jaar ongemerkt een handvol euro’s uit aan die middeltjes.
Maar wat kost dat nou, al dat kalk in mijn water?
Nu je weet dat hard water geld kost, dan is natuurlijk de hamvraag: hoeveel geld kost me dat dan?
Ook die vraag kunnen we voor je beantwoorden. Er is namelijk regelmatig internationaal wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van calcium en magnesium in water. En op basis van dat onderzoek zijn we een hoop te weten gekomen over wat hard water precies kost.
Een verheldering vooraf: een exact bedrag gaan we je niet geven. Dat zou namelijk helemaal niet realistisch zijn. Waarom niet? Nou, omdat de exacte besparing afhangt van wie je bent (bijvoorbeeld of je iemand bent die het liefst élk vlekje gelijk wegpoetst) en ook van hoeveel mensen er in het huishouden zijn (want dat bepaalt bijvoorbeeld hoe vaak de wasmachine draait).
Maar wat we wel gaan doen, is je vertellen wat je waar gaat besparen met zachter water, zodat je voor jezelf kunt uitrekenen wat op jaarbasis jouw voordeel is.
Energiegebruik:
- Op apparaten die op gas werken (zoals de centrale verwarming), is het gasverbruik 24 procent lager als je zacht water gebruikt (bron).
- Op apparaten die op stroom werken (zoals witgoed) is het stroomverbruik met zacht water ruim 18 procent lager (bron).
Slijtage
- Een wasmachine gaat gemiddeld drie jaar en twee maanden langer mee (bron).
- De vaatwasser gaat gemiddeld drie jaar langer mee (bron).
Zeep:
- Vaatwassers hebben tot 70 procent minder schoonmaakmiddel nodig met zacht water (bron)
- Wasmachines hebben tot 50 procent minder wasmiddel nodig met ontkalkt water (bron)
Schoonmaakmiddel:
- Flessen kalkreiniger kosten tussen de € 1 (huismerk) en € 8 (HG). Hier heb je geen énkele fles meer van nodig.
Voorkom geldverspilling met een waterontharder
Verspil jij ook nog veel geld met hard water? Omega waterontharders zijn een éénmalige investering, die zich snel terugverdient. Een Omega gaat namelijk gegarandeerd vijftien jaar mee. Reken maar uit hoeveel voordeel dat is.