Waarom zit er kalk in leidingwater?

In het Nederlands leidingwater zit altijd een bepaalde hoeveelheid calcium en magnesium. Maar waarom zit er eigenlijk kalk in ons water?
Kalk in leidingwater ontstaat doordat calcium en magnesium met elkaar een verbinding aangaan. Het komt overal in Nederland voor, al is het leidingwater in de ene regio kalkrijker dan in de andere. De hoogte van het kalkgehalte heeft te maken met waar het water vandaan komt en wat ermee wordt gedaan.
Er zit geen kalk in regenwater. Het water wat uit de hemel valt is vrij van calcium en magnesium. Ons kraanwater is afkomstig uit grondwater en rivierwater. Grondwater is eigenlijk gewoon regenwater, wat is gevallen en door de grond is opgenomen.
Het water heeft dan al een lange reis afgelegd en heeft onderweg mineralen opgenomen uit de bodem. De mineralen die kalk veroorzaken zijn calcium en magnesium.
Kalk voorkomen? Dat is mogelijk met een waterontharder
- Wat is hard water?
- Het nut van een waterontharder volgens experts
- Ervaringen van eigenaren van een waterontharder
Grondwater bevat daarom meer kalk dan rivierwater. Ook zit in de ene Nederlandse regio meer kalk in de grond dan in de andere regio’s. Hierdoor kan de waterhardheid per gebied (en soms zelfs per gemeente) verschillen.
Dat kan onpraktisch zijn, zeker als je in een regio woont met heel kalkrijk water. Meer kalk betekent meer kalkaanslag op het sanitair, waardoor het vaker nodig is om schoon te maken. Ook gaat witgoed minder lang mee, omdat de kalkdeeltjes zich gaan hechten aan de verwarmingselementen. Een hoger stroomverbruik en snellere slijtage is hiervan het gevolg.
Het is mogelijk om het laatste restant kalk uit het water te filteren met behulp van een waterontharder. Zo blijft sanitair schoner en gaat witgoed langer mee. En mooi meegenomen: zacht water is ook nog eens beter voor de gevoelige huid.