Wat kost een waterontharder?

Wat kosten waterontharders? De prijs van een waterontharder worden bepaald door de aanschafkosten, de installatiekosten en de gebruikskosten. Ook de kosten voor het onderhoud (zoals het vervangen van onderdelen) telt mee in het prijskaartje, tenzij je natuurlijk all-in garantie hebt. Dan betaal je nul euro voor het onderhoud.
Wanneer je wilt weten wat een waterontharder kost, moet je letten op meer dan de prijs van de waterontharder zelf. Maak een goede keus en denk goed na over de werkelijke kosten van een waterontharder.
De werkelijke kosten van een waterontharder
Belangrijk als je waterontharder prijzen gaat vergelijken zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, installatiekosten en onderhoudskosten. Ook zaken als levensduur en garantie spelen mee. Stel de volgende vragen om de werkelijke kosten van een waterontharder te bepalen:
- Wat zijn de verbruikskosten? Denk hierbij aan water, stroom, reinigingsmiddel en zout.
- Wat zijn de installatiekosten? Moet je betalen voor de installatie, (extra) onderdelen of materiaal aanschaffen? Betaal je voorrijkosten van de installateur of gemaakte werkuren?
- Wat zijn de onderhoudskosten?
- Heb je garantie op de waterontharder?
Stel ook de belangrijkste vraag bij het vergelijken van waterontharder prijzen:
- Is je water met de bewuste waterontharder helemaal vrij van kalk?
Een waterontharder aanschaffen of meer weten?
Verbruikskosten waterontharder
Een waterontharder werkt op elektriciteit, batterijen of waterdruk. Verder gebruik je spoelwater en zout en eventueel reinigingsmiddel voor het reinigen van het systeem. Bekijk in de specificaties van de waterontharder (of vraag naar) hoeveel stroom of batterijen, zout, spoelwater en reinigingsmiddel de ontharder per jaar verbruikt. Zo weet je de jaarlijkse verbruikskosten.
Om helder te krijgen wat de totale verbruikskosten zijn, kun je het beste de levensduur van de waterontharder als uitgangspunt nemen. De duurzame en zuinige Omega waterontharders hebben een levensduur van zeker 20 jaar.
Je zult zien dat er verschil zit in de verbruikskosten van de verschillende aanbieders en dat een op het oog voordelige waterontharder mogelijk hoge verbruikskosten heeft.
Installatiekosten waterontharder
Er zijn meerdere partijen op de markt die waterontharders verkopen. Staar je, als gezegd, niet blind op de prijs van de waterontharder zelf. Kijk naast aanschafkosten en verbruikskosten ook naar eventuele installatiekosten. Bij de meeste waterontharders moet je extra betalen voor bijvoorbeeld materialen, werkuren of zijn er verborgen kosten, zoals voorrijkosten. Omega maakt altijd een duidelijke offerte zonder verborgen kosten, waarbij je achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.
Onderhoudskosten waterontharder
Waterontharders hebben onderhoud nodig. De meesten elk jaar! Aanbieders verkopen je dan vaak een onderhoudscontract of geven garantie voor een aantal jaar, waarbinnen het onderhoud dan wordt gedaan. Deze garantie koop je bij na de verstreken tijd. Omega waterontharders gaan met gemak 20 jaar mee en hebben geen onderhoud nodig. Gaat er toch vanzelf iets stuk? Omega biedt 15 jaar garantie.
Neem kortom mee of en hoeveel onderhoud een waterontharder nodig heeft en wie dit betaalt. Kijk naar de garantieperiode en onderhoudskosten en neem dit mee in je berekening van de prijs van een waterontharder. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en betaal je niet alsnog een hoge prijs voor je waterontkalker.
Wat is de levensduur van de waterontharder?
Wat een waterontharder kost, hangt natuurlijk ook samen met de levensduur van de ontharder. Lage aanschafkosten, verbruikskosten, lage onderhoudskosten en lage installatiekosten zijn op zich weinig waard wanneer een waterontharder maar kort (of niet) werkt. Je zult een te verwachten levensduur gemakkelijk kunnen achterhalen. Is het niet bij de aanbieder, dan zeker tussen online gebruikerservaringen.
Heb je garantie op de waterontharder?
Als je een waterontharder koopt, geeft de verkoper of de fabrikant soms garantie. Daarmee belooft hij een bepaalde kwaliteit van dat product. De voorwaarden kiest hij zelf. Maar ook als je geen garantie (meer) hebt, moet de verkoper er volgens de wet voor zorgen dat je product een bepaalde tijd meegaat bij normaal gebruik. Gaat een product snel kapot, dan is het geen goed product. Je hebt dan volgens de wet recht op een gratis reparatie of een nieuw product.
Zo gezien klinkt een garantie van 2,3 of 5 jaar leuk, maar is het in geval van waterontharders weinig meer dan de wettelijke garantie. De garantie die je sowieso bij wet al hebt. Een goede waterontharder zou bij normaal gebruik zeker 5 jaar mee moeten gaan. Omega biedt 15 jaar garantie. Hier betaalt u niet stiekem zelf voor. Omega staat voor 100 % achter de kwaliteit van zijn waterontharders.
Neem kortom ook de garantie en garantievoorwaarden van een waterontharder mee om te bepalen wat de echte kosten van een waterontharder zijn.
Is je water 100 % kalkvrij?
Heb je de aanschafkosten, verbruikskosten, installatiekosten en onderhoudskosten van een waterontharder helder, dan komt het belangrijkste. Levert je waterontharder water zonder kalk? Er zijn genoeg waterontharders op de markt die kalkvrij water beloven, maar die je toch laten zitten met kalkaanslag. In dat geval kost je waterontharder per definitie te veel.
Een Omega waterontharder levert gegarandeerd 100% kalkvrij water. Alleen hoogwaardige kunsthars komt in de Omega waterontharder. Het water stroomt door een kolom met hele kleine bolletjes van deze kunsthars. De kalk hecht zich aan het hars waarna het water verder je woning ingaat. Echt alle kalk gaat uit je water. Zo geniet je van volop van schoon, zacht water, goed voor je huid en je apparaten.