Kan bacteriegroei ontstaan door een waterontharder?

Kan bacteriegroei ontstaan door een waterontharder?

In al het leidingwater dat in Nederland uit de kraan stroomt, zitten bacteriën. Dit water stroomt ook door een waterontharder. Als water te lang stilstaat krijgen bacteriën de kans om zich te vermeerderen. Bij een hogere temperatuur gaat dit proces sneller dan bij een lagere temperatuur.
 
Bij normaal waterverbruik krijgen de bacteriën geen kans om te groeien. Ben je een tijdje niet thuis, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat? Dan staat je water langere tijd stil en kunnen bacteriën gaan groeien. 

Bacteriegroei kan niet voorkomen in onze waterontharder

Een Omega waterontharder zorgt dat je water nooit te lang stil staat. De ontharder spoelt zichzelf op basis van waterverbruik (volumegestuurd) en op tijd. Als je een tijd niet thuis bent doet de Omega waterontharder elke zesde dag een uit zichzelf een spoeling. Zo’n spoeling houdt in dat het water wordt ververst en dat met zout water wordt gespoeld. Bacterieën worden zo verwijderd.

Stroomloze waterontharders doen dit niet. Deze waterontharders spoelen niet uit zichzelf met het risico op bacteriegroei. 

Wanneer ontstaat bacteriegroei in water?

Bacteriegroei ontstaat als water lang stilstaat. Legionella pneumophila is bijvoorbeeld een bacterie die de ziekte legionellose veroorzaakt. Je kunt deze ziekte krijgen als je de bacterie inademt. 

Hoe voorkom je bacteriegroei in een waterontharder?

Met goed onderhoud van een waterontharder voorkom je bacteriegroei. Gelukkig hoef je een Omega waterontkalker zeker 15 jaar niet te onderhouden. Een computer houdt het waterverbruik bij en zorgt dat er op tijd wordt gespoeld. De computer zorgt ook dat het water niet stil blijft staan. In een Omega waterontharder tref je daardoor nooit bacteriegroei.

Geen onderhoud en toch geen bacteriegroei?

Bij de meeste waterontharders voor huishoudelijk gebruik is vaak onderhoud nodig om de levensduur van de kunsthars te verlengen of omdat het verdienmodel van de desbetreffende aanbieder hierop is ingericht. Maakt je waterontharder gebruik van de beste kwaliteit hars, zoals in de Omega, dan heeft de hars geen onderhoud nodig. Ook is de kop van een Omega waterontharder zo gemaakt dat je hierin geen kalkaanslag of bacteriegroei krijgt. 
  
Wil je je kortom niet druk maken over bacteriegroei of onderhoud van je waterontharder? De waterontharders van Omega zijn helemaal onderhoudsvrij. De computer doet het werk. Gegarandeerd 15 jaar. Daarbij wordt jouw Omega waterontharder altijd aangesloten op een koper of kunststof systeem. Ook daar hebben bacteriën geen kans. 

Een waterontharder aanschaffen of meer weten?

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie