Zorgt een waterontharder voor een hoge bloeddruk?

Zorgt een waterontharder voor een hoge bloeddruk?

Van een waterontharder krijg je géén hoge bloeddruk. De waterontharder voegt geen zout toe aan het water. Er wordt wel zout gebruikt voor het schoonmaken van de filters, maar dit zout komt niet in aanraking met het kraanwater.

Zout in ontkalkt water is een fabeltje

Over waterontharders zijn veel feiten en fabels bekend. Een voorbeeld van zo’n feit is dat een waterontharder zorgt voor zachter water. Een voorbeeld van een fabel? We horen wel eens zeggen dat je van een waterontharder een hoge bloeddruk krijgt. We snappen wel (een beetje) waar dit vandaan komt, maar we kunnen je geruststellen: in de praktijk blijkt hier niets van waar.

Waar komt dit gerucht vandaan?

De reden dat dit hardnekkige gerucht bestaat, is omdat waterontharders om de zoveel tijd worden ‘geregenereerd’ met zout. Van overmatig zoutgebruik kun je inderdaad een hoge bloeddruk krijgen, zeker als je al last hebt van andere lichamelijke kwalen.

Maar bij een waterontharder is dit niet van toepassing. Het zout wat de waterontharder gebruikt, komt niet in aanraking met het kraanwater. We leggen uit hoe dit komt.

Waarom gebruikt een waterontharder zout?

Een waterontharder heeft één belangrijke functie: calcium en magnesium uit het water te halen, zodat je kalkvrij water overhoudt.

Hiervoor gebruiken onze waterontharders kunsthars: kleine korreltjes waaraan de kalkdeeltjes blijven kleven. Schoon water is wat overblijft, en dat is dan ook wat doorstroomt naar de kraan.

De hars zit in een aparte kolom aan de binnenkant van de waterontharder. Na verloop van tijd zitten deze harskorrels vol met de onzichtbare calciumdeeltjes en moet de waterontkalker worden schoongemaakt. Dit schoonmaken vindt om de paar dagen plaats en gebruikt een combinatie van kraanwater en schoonmaakzout.

Een slimme computer zorgt voor voldoende spoelwater

Bij de Omega waterontharder wordt het proces van schoonmaken aangestuurd door een slimme computer. Deze computer houdt het waterverbruik bij en bepaalt zo waarmee de ontharder schoongespoeld moet worden.

Deze computer weet ook hoeveel zout daarvoor nodig zal zijn, en hoeveel spoelwater daarna nodig is om ál het zout af te voeren in het riool. Doordat dit hele proces computergestuurd is, komen er geen zoutresten in aanraking met het kraanwater en is er ook geen invloed op je bloeddruk.

Ontdek meer over de unieke werking van onze waterontharders

Meer weten over hoe onze waterontharder werkt? Lees alles over hoe een waterontharder zorgt voor 100% zacht water. Of waterontharders vergelijkenEn ga je uiteindelijk een waterontharder kopen? Dan helpen wij je graaf verder met een offerte op maat, inclusief installatie.

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie