Hoe hard is mijn water? Bekijk hier de waterhardheid per regio

Hoe hard is mijn water? Bekijk hier de waterhardheid per regio

Hoe hard is mijn water? Het antwoord verschilt per woonplaats. 

Wat is de waterhardheid?

Waterhardheid geeft de concentratie aan van onder meer magnesium en calcium in water. In al ons water zit namelijk calcium. Na verhitten en opdrogen van water blijft dit achter als calciumcarbonaat. Dit ken je als kalk, kalkaanslag of ketelsteen.

Hoe hard je water is, hangt af van waar je woont. De gemiddelde waterhardheid in Nederland is 8 °dH. 

Waar is hard water in Nederland?

In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.

Dat de waterhardheid per regio verschilt, komt onder meer door waar het water vandaan komt. Water wat wordt gewonnen uit grondwater, is doorgaans harder dan water gewonnen uit rivieren. Dit komt omdat het water als neerslag door gesteente is gesijpeld.

Is hard water erg?

Water met een hoge waterhardheid veroorzaakt veel kalkaanslag en veroorzaakt schade aan verwarmingselementen of apparaten als waterkokers en wasmachines. Ook maakt kalk het de zeep van bijvoorbeeld een vaatwasser moeilijk. 

Waar staat dH voor?

De aanduiding dH Is de afkorting van Duitse Hardheid, een internationale maat (standaard) die de ‘hardheid’ van het water aangeeft. 

  • 4 - 8 °dH is zacht water
  • 8 - 12 °dH is gemiddeld water
  • 12 - 18 °dH is hard water

Zo hard als een neushoorn of zo zacht als een pasgeboren lammetje?

Klik op de kaart hieronder en ontdek hoe hard je water is.

Wil je het nóg preciezer weten? Doe de waterhardheidtest met je eigen teststirp. Vraag de gratis teststrip nu aan. Met de teststrip kun je simpel aflezen hoe hard het water is.

 

waterhardheid per regio

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie