Is kalk in je water gezond?

Is kalk in je water gezond?

Kalk is goed voor je botten, maar hoe gezond is kalk in kraanwater? Ontdek de verschillende gezondheidsaspecten van kalk in je kraanwater.

Wat is kalk in kraanwater?

Dat wat we kalk in kraanwater noemen is eigenlijk calciumwaterstofcarbonaat (calcium) en magnesiumzouten (magnesium). Deze mineralen komen mee uit het grond- of oppervlaktewater dat het waterzuiveringsbedrijf in jouw regio gebruikt. 

Calcium in kraanwater

Calcium is onder meer goed voor je botten, gebit, zenuwen en spieren. Je haalt calcium vooral uit voeding, zoals melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.

Kinderen hebben afhankelijk van hun leeftijd tussen de 500 en 700 miligram calcium per dag nodig. Volwassen, afhankelijk van geslacht en leeftijd, tussen de 950 en 1200 miligram per dag. In 100 ml water zit 3 miligram calcium.

Wanneer je 2 liter kraanwater drinkt, krijg je 60 miligram calcium binnen. Als je al aan 2 liter water per dag komt, krijg je dus slechts 5 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.

Nooit meer kalk in je water met een waterontharder

Magnesium in kraanwater

Magnesium is ook een belangrijk mineraal en net als calcium met name voor je botten en spieren. Je lichaam haalt het uit vooral uit brood en graanproducten, groente, noten en melkproducten.

Een tekort aan magnesium heb je niet snel. Het voedingscentrum adviseert kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, tussen de 85 en 100 miligram magnesium per dag. Volwassen hebben volgens het centrum, ook weer leeftijd en geslachtsafhankelijk, 280 tot 350 miligram magnesium per dag nodig.

In 100 ml kraanwater zit 1 mg magnesium. Drink je 2 liter water op een dag? Dan krijg je 20 miligram magnesium binnen, ongeveer 6 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Mineralen calcium en magnesium (kalk) in kraanwater hebben geen duidelijk gezondheidseffect

Kalk in je water helpt je lijf maar een heel klein beetje aan de voedingsstoffen calcium en magnesium. Calcium en magnesium in kraanwater doen kortom weinig tot niks voor je gezondheid.

Het effect van kalk op je huid

Een (gevoelige) huid of bijvoorbeeld eczeem kunnen negatief reageren op kalk in water. Een (extreem) droge huid, irritatie of jeuk kan het gevolg zijn van de magnesium- en calciumdeeltjes in het water van je douche of bad. 

Is zacht, kalkvrij water gezonder?

Kalk in water doet niks positiefs voor je gezondheid. Voor je huid biedt kalkvrij water juist voordelen. 

Wil je kalkvrij water?

Een waterontharder biedt naast een zachte huid nog veel meer voordelen.

Waterontharders bekijken

Waterontharder vergelijken

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie