Een waterontharder magneet of een losse waterontharder?

Een waterontharder magneet of een losse waterontharder?

Het verschil tussen een waterontharder magneet en een waterontharder met een tank, duidelijk uitgelegd.

Je wilt kalkvrij water. Moet je dan kiezen voor een magneet op je waterleiding (te koop als bijvoorbeeld een magnetische waterontharder, magneet ontharder of waterontharder magneet) of voor een waterontharder?

Ontdek de verschillen tussen een waterontharder en een waterontharder magneet. Zo maak je een slimme keus. 

Producten om je water te ontharden

Om kalkvrij water te krijgen zijn verschillende producten op de markt. Je vindt gemakkelijk allerlei typen magneten voor op de waterleiding die kalkvrij water uit je kraan beloven. Net zo eenvoudig vind je uiteenlopende soorten en maten waterontharders.

Je wilt kalkvrij water, welke waterontharder kies jij?

De verschillen tussen traditionele waterontharders en magnetische waterontharders

De verschillen tussen magnetische waterontharders en waterontharders zitten in werking, prijs, de manier van monteren of installeren. Maar het belangrijkste verschil zit natuurlijk in het resultaat. Is je water kalkvrij zodra je het product hebt gemonteerd (magneet op je waterleiding) of geïnstalleerd (waterontharder)?

Hoe werkt een waterontharder magneet? 

Een magnetische waterontharder plaats je op je waterleiding. Kalkdeeltjes in je water krijgen door de magneet geen kans zich te hechten. Zodra je water stilstaat is dit effect weg en stroomt er gewoon kalk mee uit je kraan.

Pas wanneer je een magneet hebt van 500 gauss zou het kalk in je waterleiding blijven. Gauss is een oude term voor magnetische fluxdichtheid, ook magnetische inductie, een maat voor de sterkte van het magnetische veld onder invloed van materie. Het geeft eenvoudig gezegd de aantrekkingskracht van een magneet aan Zulke krachtige ontharder magneten zijn niet te koop. 

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder haalt het kalk uit je water, de kalkdeeltjes komen terecht in de riolering voordat ze uit jouw kraan komen. Jij geniet, bij gebruik van een goed wateronthardingssysteem, dan van zacht, kalkvrij water. Er zijn verschillende systemen op de markt, vaak werkend op zout of koolfilter. 

Prijs waterontharder magneet versus prijs waterontharder

Aangeboden magnetische waterontharders hebben over het algemeen een veel lagere prijs dan wateronthardingssystemen. Een magneet voor op je waterleiding koop je al vanaf ongeveer 20 euro, oplopend tot zo’n 180 euro. De prijzen van een waterontharder beginnen vanaf ongeveer 140 euro voor een kleine tank. 

Voor zowel een magneet als een waterontharder geldt dat je vaak nog overige kosten hebt. Denk dan aan montage- installatie- of voorrijkosten. Verder heb je per waterontharder of magnetische waterontharder eventueel kosten voor onderhoud; variërend van geen tot hoog. Let bij de keuze van je water ontkalker op verborgen kosten, zoals installatie-, voorrij- of onderhoudskosten.

Installatie van je wateronthardingssysteem (magneet ontharder of tank)

Een waterontharder met magneet plaats je met een beetje handigheid zelf. Plaats een magneet op je waterleiding zo dicht mogelijk bij je kranen en watertoevoerleiding van bijvoorbeeld je (af-)wasmachine. Mogelijk heb je dan een minimaal effect. Blijvend is het effect in elk geval niet. Je blijft kalkaanslag houden. 

Een wateronthardingssysteem laat je installeren door een erkend installateur. Omega waterontharders worden altijd op een koper of kunststof systeem aangesloten en deze hoef je niet te vervangen. Samen met de slimme computersturing maakt dit de Omega waterontharders helemaal onderhoudsvrij. Je krijgt 15 jaar volledige garantie.

Hoe kalkvrij is je water bij een magnetische waterontharder? 

Om met dat belangrijkste aspect (resultaat!) te beginnen, je bent het beste af met een waterontharder. Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.

Hoe kalkvrij is je water bij een waterontharder? 

Een waterontharder verwijdert wél het kalk uit je water. Tenminste als je een goede waterontharder kiest. Er zijn aanbieders die kalkvrij water beloven, maar het niet leveren. Om 100% kalkvrij water te krijgen moet je waterontharder werken op basis van kunsthars, zout en een slimme computer. Omega waterontharders garandeert 100% kalkvrij water, zeker 15 jaar lang en dat zonder onderhoud. 

Hoe werkt een Omega waterontharder op hoogwaardige kunsthars?

Omega waterontharders werken op hoogwaardige kunsthars. Kunsthars slaat de kalk tijdelijk op in de ontharder (tank) en een zoutoplossing reinigt de kunsthars zodat de kalk wegspoelt naar de riolering. Een slimme computer stuurt het proces aan. Omega werkt met geselecteerde, milieubewuste bedrijven voor hars, elektronica en tanks. De kunsthars komt uit Amerika, omdat we zeker weten dat het daar voldoet aan de strengste veiligheidseisen. 

De ultieme vergelijking. Wat kies jij?

Om waterontharders en magnetische ontharders nog eens goed te vergelijken, hier nog een handig overzicht. Je wilt kalkvrij water, wat kies jij?

Magnetische waterontharder (waterontharder magneet magneet ontharder)

 • Resultaat: geen (er komt hard water uit je kraan)
 • Werking: magneet laat kalkdeeltjes zich tijdelijk niet hechten (zodra het water stilstaat hechten de deeltjes zich alsnog aan oppervlakten
 • Plaatsing: montage op waterleiding
 • Prijs: vanaf 20 euro, montage (materialen, eventueel manuren)

Positief: Voordelig in aanschaf
Negatief: Werking is niet bewezen

Waterontharder (tank of cilinder)

 • Resultaat: mogelijk kalkvrij
 • Werking: filter, zout of hars
 • Plaatsing: installatie door installateur
 • Prijs: vanaf 140 euro (bij een model voor een zeer zuinig eenpersoonshuishouden), eventueel installatie- en voorrijkosten en onderhoudskosten

Positief: een goed systeem biedt kalkvrij water
Negatief: mogelijk verborgen kosten, onderhoud

Omega waterontharder (tank)

 • Resultaat: Gegarandeerd 100% kalkvrij
 • Werking: hoogwaardige kunsthars, zoutoplossing, slimme computer
 • Plaatsing: Installatie door erkende installateur
 • Prijs: offerte, geen installatiekosten, geen voorrijkosten, geen onderhoud

Positief: Gegarandeerd 100% kalkvrij, 15 jaar garantie, onderhoudsvrij
Negatief: -

Waarom je kalkvrij water wilt

In ons water zit kalk. Dit zorgt voor kalkaanslag wat weer kan zorgen voor problemen met je verwarmingselementen of huishoudelijke apparaten. Kalk vermindert daarbij de werking van bijvoorbeeld je vaatwastabletten én kalk kan je huid uitdrogen. Water met veel kalk is hard water. De hardheid van je water (via de link ontdek je hoe hard jouw water precies is) bepaalt voor een groot deel hoeveel last je van kalk hebt, maar ook met relatief zacht water (water waar niet zoveel kalk in zit) zijn er legio redenen om over te gaan op water dat helemaal vrij is van kalk. 

Een waterontharder aanschaffen of meer weten?

Ga je een waterontharder kopen? De waterontharder van Omega is krachtig dankzij de werking van hoogwaardige kunsthars en - nog mooier - is volledig onderhoudsvrij. 
 

Offerte aanvragen

Waterontharders vergelijk

Ontkalker waterleiding ervaringen

 

Is jouw vraag niet beantwoord?
Bel met ..... 0522 - 47 11 47

Vergelijk

Ga je waterontharders vergelijken, bedenk dan wat voor jou belangrijk is. Ontdek waar je op moet letten en vind de waterontharder die goed bij je past.

Vergelijk ontharders

Assemblage

De assemblage van waterontharders gebeurt in onze werkplaats in Ruinen. Hier bevestigen we de duurzame aansluitingen.

info over de assemblage

Installatie

Onze vakmensen installeren graag de waterontharder bij jou thuis. We gaan pas weg als alles werkt en je 100% tevreden bent.

Vragen over installatie